obwarzanki krakowskie, pieczywo KrakówŻywność 

Doskonały smak obwarzanków krakowskich

Mają wyjątkowy smak, prezentują się bardzo ciekawie, a znaleźć je można wyłącznie w jednym mieście na świecie. O co chodzi? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które na pewno są wizytówką dawnej stolicy naszego kraju i najważniejszą tradycją tutejszych cukierników. Z jakiego powodu cieszą się tak szczególnym uznaniem? Jak powstają obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przybywający do Krakowa w pierwszej kolejności zamierzają spróbować właśnie tego smakołyku?

Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę słów

Historia wytwarzania obwarzanków krakowskich sięga aż XIII stulecia. W kronikach pierwszy raz opisano je wiek po tym, gdy zauważono, że jadła je królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je jedynie w okresie Wielkiego Postu, ale potem jadano je także w innych miesiącach. W piętnastym wieku król Jan Olbracht wydał dokument, według którego mogli wytwarzać je wyłącznie rzemieślnicy ze stolicy Małopolski. Taką samą ustawę uchwaliła 5 stuleci potem UE, dodając je na listę wyrobów regionalnych.

Jak produkuje się obwarzanki krakowskie?

Obwarzanki posiadają kształt pierścienia z wyraźną spiralną powierzchnią oraz wielkość w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od początku wytwarzane są według takiego samego przepisu. Ich nazwa i wyjątkowy smak są skutkiem obwarzania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – między innymi sezamem lub makiem – i piecze.

Siedziba firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]

Może Cię także zainteresować