Kształcenie Żywność 

Kurs kulinarny – korzystaj z doświadczenia szefów kuchni

Wzięcie udziału w warsztatach kulinarnych to droga do zdobycia nowych umiejętności – powtórzenie podstaw gotowania, przyswojenie sobie odpowiednich praktyk produkcyjnych i tajników najrozmaitszych przepisów. Do kogo kierowana jest usługa? Dlaczego warto zapisać się na warsztaty kulinarne? Warsztat kulinarny – nie tylko dla pasjonatów Wprawy w gotowaniu nie osiąga się w kilka tygodni – szef kuchni przeznacza wiele czasu na zaznajomienie się z zawiłymi recepturami i doskonalenie swoich kwalifikacji. Jeżeli chcesz pójść w ślady najlepszych, zgłoś się na kursy kulinarne i skorzystaj z doświadczenia doświadczonych szefów kuchni, którzy opanowali tajniki sztuki…

Czytaj więcej
Kształcenie Żywność 

Odważ się na więcej w kuchni – food pairing

Chociaż przywykliśmy do pewnych połączeń smakowych, nie oznacza to, że łączenie ze sobą potraw, które pozornie w ogóle do siebie nie pasują, nie może przynieść ciekawych i, co najistotniejsze, smakowitych wyników. Przekonujemy się o tym raz za razem. Duży wpływ na nasz smak miało bez wątpienia otwarcie się na obce zwyczaje kulinarne, jak również możliwość zakupu nieobecnych przedtem w naszym kraju artykułów. Dzięki temu chociażby połączenie mięsa z egzotycznych owocami nikogo już nie zaskakuje. Ci, którzy rozsmakowali się w niespotykanych fuzjach aromatów nierzadko zaczynają własne doświadczenia i samodzielnie poszukują jeszcze…

Czytaj więcej
Robienie zakupów Żywność 

Popularne polskie dania – kilka słów o żurku i barszczu białym

Obecnie rzadko już zjadamy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny pośpiech, co wywołuje konieczność natychmiastowego najedzenia się, chętnie rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które uprzednio oferowane były najczęściej jako to drugie danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeśli samodzielnie przyrządzamy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt w ofercie restauracji oraz gospód z polską kuchnią, a także są powszechnie stawiane na stołach podczas obiadów bożonarodzeniowych czy wielkanocnych. Barszcz biały a żurek – co odróżnia te potrawy? Jeżeli spyta…

Czytaj więcej
Robienie zakupów Żywność 

Kapusta kwaszona – pyszna i bardzo zdrowa kiszonka

Jedyny w swoim rodzaju smak kwaszonej kapusty jest istotną cząstką polskiej kuchni. Jest ona komponentem szeregu potraw i każdy Polak dość często gości ją na stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to wyjątkowo zdrowe pożywienie. Kapusta kiszoną – czemu należy spożywać? Kapusta kwaszona, lub kiszona, gdyż tych przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych odkrytych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie pokarmów. Cienko posiekane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi czas na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Niegdyś…

Czytaj więcej
Żywność 

Doskonały smak obwarzanków krakowskich

Mają wyjątkowy smak, prezentują się bardzo ciekawie, a znaleźć je można wyłącznie w jednym mieście na świecie. O co chodzi? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które na pewno są wizytówką dawnej stolicy naszego kraju i najważniejszą tradycją tutejszych cukierników. Z jakiego powodu cieszą się tak szczególnym uznaniem? Jak powstają obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przybywający do Krakowa w pierwszej kolejności zamierzają spróbować właśnie tego smakołyku? Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę słów Historia wytwarzania obwarzanków krakowskich sięga aż XIII stulecia. W kronikach pierwszy raz opisano je wiek po tym, gdy zauważono,…

Czytaj więcej
Dbanie o zdrowie Robienie zakupów Żywność 

Soki z buraków i kiszonej kapusty to samo zdrowie!

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie wracają na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, do tej pory mniej znane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak maślanka, kombucza albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają prosto i szybko wprowadzić do naszego ciała witaminy potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania. Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie składniki w nich znajdziemy? Sok…

Czytaj więcej
Robienie zakupów Żywność 

Uniwersalne dania polskiej kuchni – barszcz czerwony

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to potrawa tylko na święta, którą jemy zazwyczaj w czasie Wigilii lub znaczących rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domach, w których tradycja podawania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach nie tylko w postaci zupy, lecz również jako uzupełnienie do innych potraw. Barszcz czerwony to zupa wszechstronna Wydawałoby się, że barszcz czerwony to banalna do przyrządzenia zupa z buraków, która sama w sobie nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a przy tym trochę słodkawy…

Czytaj więcej
Robienie zakupów Żywność 

Jakie można kupić zamienniki kapsułek z kawą Lavazza A Modo Mio?

Firm przetwarzających kawę są tysiące, jakkolwiek Lavazza nieprzerwanie pozostaje w czołówce tych cieszących się uznaniem. Mało osób wie, że początek firmy Lavazza sięga końca XIX w. w Turynie. W owym czasie Luigi Lavazza za ekwiwalent mniej więcej 20$ nabył niewielki sklep, gdzie prażono ziarna kawy i sporządzano ich oryginalne mieszanki. Zdobyły one w mgnieniu oka serca obywateli miasta. Dziesięciolecia później firma Lavazza nadal zachwyca smakiem swoich kaw, wyznaczając standardy również w obszarze kaw w kapsułkach. Kawa w kapsułkach A Modo Mio – można zamówić ich zamienniki Ekspresy na kapsułki z…

Czytaj więcej
Robienie zakupów Żywność 

Przetwory ekologiczne muszą mieć odpowiednie certyfikaty

Od szybkiego rozwoju przemysłu spożywczego, który obserwujemy od zeszłego stulecia, artykuły spożywane przez nas każdego dnia zaczęto często wypełniać licznymi związkami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz wraz z poszerzającą się świadomością nabywców odnośnie tego, co jedzą i jak może to wpływać na ich samopoczucie, ostatnio coraz częściej szukają oni wyrobów wykonanych z żywności nieprzetworzonej. Żywność ekologiczna – rośliny hodowane z zachowaniem najważniejszych norm rolnictwa ekologicznego Aby konkretny wyrób trafiający na półki sklepowe w Polsce mógł mienić się „ekologicznym”, musi sprostać kilku warunkom. Żywność ekologiczna i przetwory z niej wyprodukowane…

Czytaj więcej
Ciekawostki i porady Żywność 

Ile może stać otwarte wino?

Zastanawiasz się, ile może stać otwarte wino? A może myślisz, czy otwarte wino się psuje? Mimo zawartości cukru i alkoholu ten proces jest nieunikniony, jednak przy pomocy naszych porad da się wydłużyć żywotność napoczętego trunku. Ile może stać otwarte wino? O przechowywaniu wina domowej roboty pisaliśmy już na naszym blogu. Na pytanie o to, ile może stać otwarte wino, również nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Od czego zależy, jaki będzie to maksymalnie czas? Dobrze zakorkowane wino może być przechowywane przez lata. Problem pojawia się po otwarciu butelki, gdy zawartość nie zostanie…

Czytaj więcej