Przemysł kosmetyczny, chemiczny, spożywczy – kto używa zbiorników nierdzewnych?
Stal nierdzewna to jeden z najstabilniejszych chemicznie stopów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie ulega korozji i zachowuje swoje właściwości nawet w skrajnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niezauważalną powłokę. Ochrania ona stal przed szkodliwym wpływem rozmaitych substancji chemicznych, jak również podnosi jej odporność na niekorzystne warunki. Dzięki tym właściwościom zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne dla przemysłu kosmetycznym
Z uwagi na to, że stal nierdzewna nie reaguje z substancjami używanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tej branży. Służą one zarówno podczas procesu produkcyjnego, jak i do przechowywania sporych ilości ukończonych już mieszanek. Wspomniane wyżej właściwości powodują, że zbiorniki nierdzewne są też doskonałym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających paliwa oraz dla branży chemicznej.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla sektorze spożywczym
Zbiorniki stalowe są często używane w rozlicznych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych bądź zakładach przetwórstwa. W browarach, piekarniach czy gorzelniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego stopu. Oferta firm zajmujących się produkcją zbiorników ze stali nierdzewnej cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym głównie dlatego, że na tego typu naczyniach nie powstaje osad, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości drobnoustrojami lub dzikimi drożdżami.