Robienie zakupów Żywność 

Uniwersalne dania polskiej kuchni – barszcz czerwony

Sprawdź, gdzie kupić czerwony barszcz na zakwasie.

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to potrawa tylko na święta, którą jemy zazwyczaj w czasie Wigilii lub znaczących rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domach, w których tradycja podawania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach nie tylko w postaci zupy, lecz również jako uzupełnienie do innych potraw.

Barszcz czerwony to zupa wszechstronna

Wydawałoby się, że barszcz czerwony to banalna do przyrządzenia zupa z buraków, która sama w sobie nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a przy tym trochę słodkawy aromat sprawia, iż świetnie stapia się on z różnorodnymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest multum – niektórzy wolą w nim ziemniaki, jajko oraz kiełbasę, inni zalewają nim pierogi z kapustą, mięsem czy też grzybami. Barszcz czerwony to doskonałe posiłek na obiad, lecz też apetyczna przekąska albo kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy świetnie pasuje do chrupkiego pasztecika z grzybami bądź bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.

Trzeba wspomnieć, że barszcz czerwony, o ile nie dodano do niego śmietany, jest zupą o niskiej kaloryczności. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, ponieważ dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B i witaminę C, a także wiele żelaza, przez co poleca się go anemikom. Jednak z uwagi na to, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym nierzadko spożywa się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – kup lub zrób sam

Nie powstała jedna receptura na barszcz z buraków – każdy szef kuchni korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i w inny sposób doprawia to danie. Niektórzy dosypują do niego łyżeczkę cukru, żeby zaakcentować naturalny słodki smak buraka, inni wolą barszcz na ostro, dobrze pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeżeli przygotowuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a dodatkowo ma więcej niezbędnych składników odżywczych. Taki zakwas z kwaszonych buraków można rzecz jasna przyrządzać na własną rękę, jednak okres fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa minimum tydzień. Jeśli jednak raptem nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub online.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Może Cię także zainteresować