Soki z buraków i kiszonej kapusty to samo zdrowie!
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie wracają na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, do tej pory mniej znane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak maślanka, kombucza albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają prosto i szybko wprowadzić do naszego ciała witaminy potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie składniki w nich znajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie dużo substancji wpływających korzystnie na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy inny kiszonek to także kopalnia witamin. Warte uwagi jest w szczególności wysokie stężenie witaminy C – już filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B, a także duże nasycenie solami mineralnymi.
Z jakiego powodu powinno się pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na obecność bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Na domiar tego nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają walczyć z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo niestrawność czy wrzody dwunastnicy. Działają one także osłonowo w trakcie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]