Popularne polskie dania – kilka słów o żurku i barszczu białym
Potrzebujesz zakwasu na biały barszcz? Skieruj się na tę stronę.
Obecnie rzadko już zjadamy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny pośpiech, co wywołuje konieczność natychmiastowego najedzenia się, chętnie rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które uprzednio oferowane były najczęściej jako to drugie danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeśli samodzielnie przyrządzamy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt w ofercie restauracji oraz gospód z polską kuchnią, a także są powszechnie stawiane na stołach podczas obiadów bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.
Barszcz biały a żurek – co odróżnia te potrawy?
Jeżeli spyta się Słowianina o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób często nie widzi głównej różnicy pomiędzy tymi potrawami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek przyrządza się na zakwasie mąki żytniej, natomiast barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. Jednak to nie wszystko, co odróżnia te zupy, aczkolwiek warto zdecydowanie podkreślić, iż nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla wprawę kucharza i jego indywidualne smaki. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż w barszczu białym zazwyczaj znajduje się więcej warzyw i grzybów. Zabiela się go też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można użyć sok z ogórków kiszonych czy z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, bo w ramach tej grupy zup wydziela się trzy typy:
– zawiesisty, kwaśny żur przygotowywany na ogół ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go zwykle z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kostki kartofli gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.
Zakwas na żur i barszcz biały? Zrobić samodzielnie, a może kupić?
Zrobienie zakwasu na wymienione wyżej zupy jest łatwe, jednak nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W literaturze kulinarnej znaleźć można dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, które można wypróbować. Stosując jednakże samodzielnie przygotowany zakwas trzeba przewidzieć pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego, jeżeli ochota np. na żurek najdzie was niespodzianie, zalecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przyrządzanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych stacjonarnych, jak i online, bez trudu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym ugotujemy wyborny barszcz biały i żurek staropolski czy też śląski.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]