Robienie zakupów Żywność 

Kapusta kwaszona – pyszna i bardzo zdrowa kiszonka

Szukasz ekologicznej kapusty kiszonej? Wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Jedyny w swoim rodzaju smak kwaszonej kapusty jest istotną cząstką polskiej kuchni. Jest ona komponentem szeregu potraw i każdy Polak dość często gości ją na stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to wyjątkowo zdrowe pożywienie.

Kapusta kiszoną – czemu należy spożywać?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, gdyż tych przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych odkrytych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie pokarmów. Cienko posiekane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi czas na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Niegdyś jedzenie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych witamin i składników odżywczych, których pozyskanie zimą było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli w dzisiejszych czasach. A trzeba zaakcentować, iż kwaszona kapusta posiada dużo substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się również inne ważne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B6, B3). Oprócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. wapnia, kwasów tłuszczowych omega-3 czy fosforu. Jednocześnie to pożywienie o małej wartości kalorycznej, wobec tego zaleca się jego spożycie osobom myślących o schudnięciu.

Bigos, kwaśnica, kapuśniak – nie zaistniałyby bez kapusty kiszonej

Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy zarówno w przystawkach do dań, jak i jako główny ich składnik. Nieprzetworzoną najczęściej spożywa się ją jako surówkę z tartą marchwią lub posiekaną cebulką, która pasuje do dań z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – oprószoną odrobina cukru. To również produkt, który idealnie harmonizuje z grzybami i czerwonym mięsem, dlatego robi się z niej farsz do łazanek, krokietów czy pierogów. Oczywiście, bez kwaszonej kapusty nie istniałyby ukochane polskie dania jak bigos, góralska kwaśnica bądź kapuśniak.

Właściwie każdy kucharz posiada swój sposób na kapustę kiszoną, lecz obecnie z rzadka zakwasza się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby magazynowania produktów spożywczych na zimę. Kapustę kwaszoną w większych oraz małych pojemniczkach bez problemu znaleźć można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją online. Wytwórcy mają w swojej ofercie również kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Może Cię także zainteresować